Marseille a tengeri gyümölcsök világa
Tagadni sem lehet, hogy Marseille-ben leginkább tengeri herkentyűket esznek. Az éttermekben is a legtöbb választék ilyen, illetve külön halas piac is van.
El is kezdem az ételekkel, édességekkel amik ehhez a városhoz köthetőek.
Bouillabaisse
Ez Marseille fő étele, ami egy hagyományos provence-i halászlé. Érdemes megkóstolni, ha a környéken jártok, hiszen ez az egyik leghíresebb fogás Dél-Franciaországban.
Les pieds paquets
Szintén egy kulináris különlegességről van szó. A receptet Louis Ginouvés egy marseille-i séf alkotta meg 1880-ban. Az étel hagyományosan báránybelsőből (hasból és lábból) készül.
Navette
A navette egy csónak alakú keksz. Eredetileg narancsvirágvízzel ízesítették, de mára különféle fűszereket használnak hozzá. Kapható sok szupermarketben és pékségben.
Panisse
Ez egy csicseriborsós palacsinta. Készül kör alakú formában vagy sültkrumplihoz hasonlóan.
Oreillettes
Lényegében ez magyarul a csörögefánk. A legtöbb pékségben megvásárolható. Itthon viszont még nem találkoztam olyan pékséggel, ahol ilyen kapható lett volna.
Ilyet szerencsére volt alkalmam kóstolni, és mint itthon ott is nagyon finom.
Espérantine
Desszert különlegesség az Espérantine, illetve az ilyen csokit készítő műhelynek is ez a neve.
Felsorolok pár ételt, édességet ami még nagyon elterjedt itt, viszont származásilag nem a városhoz köthető. Ilyen az Aioli (mártás), Tapenade (krém,mártogatós), Daube (pörkölt), Pesto leves, calisson (marcipánhoz hasonló édesség) . Nyílván a tintahalnak nincs eredeti származása, mert sok helyen előfordulhat és készítik, de ezt is előszeretettel fogyasztják rántva. Pizzát is több helyen fogyaszthatunk, mivel van egy hit azzal kapcsolatban, hogy pizzát először Marseille-ben készítettek olaszok.
(A képen látható rántott tintahal, rizs, saláta és tapenade krém kis kenyérkékkel)
Helyi sajtműhelyek, sajtkészítők:
- Fromagerie Kalou
- Fil Bleu
- La Laiterie Marseillaise
- Chez Lucienne
- La Meulerie
- Fromagerie Froumai
- L'Art de la Fromagerie
- Les Bons Fromages
- La Maison Marin
- Le Royaume de la Chantilly
Méhészetek:
- Le Miel des Rois
- LoDiMa
- Miel á Marseille Xavier Dischert
Marseille-i italok
Sör
- La Cagole
Többféle sör típus megtalálható a kínálat között, pl,: aranyszínű ale, ipa, vörös ale.
Megkóstoltam én is ezt a híres marseille-i sört, és csak jó véleményt tudok róla mondani.
Rövidital
- Pastis
Az abszint egyik utódjának tekinthető. Kínai csillagánizsból, édesgyökérből és zamatos provance-i fűszernövények felhasználásával készül. Fogyasztható tisztán, pici vízzel, narancslével vagy más gyümölcslével is. Alkoholtartalma 45 %. Leghíresebb fajtája a Ricard pastis.
Mi ehhez nem ittunk semmit. Meg kell hogy mondjam tisztán elég ütős. 😀
Bor
- Mademoiselle Wine
- Marseille Winery
- La Cave des Amis Marseille